Screenshot 2019-05-03 at 02.44.31.png

ARKITEKTUR MOD MALARIA

Dansk arkitekt og tysk læge skaber The Magoda Project

Arkitektur er mange ting. Enhver arkitekt har sit ”take” på, hvad en rigtig arkitekt er. Nogle mener det handler om konceptet, deres kolleger har muligvis en forkærlighed for detaljen. Andre mener det handler om at skabe rum, der umærkeligt ”nudger” os til at blive bedre versioner af os selv, mens andre arkitekter bestræber sig på at form, funktion, teknik og materialer går op i en højere enhed. – Og så er de Arkitekter der vil redde verden fra sygdomme. Sådan et arkitektfirma er Ingvartsen Arkitekter, der har sat sig for at skabe verdens første Malaria-fri boliger.


400.000+ malariarelaterede dødsfald årligt

Malaria er udbredt i tropiske og subtropiske områder, hvor specielt Afrika er hårdt ramt. WHO regner med at der i 2015 var over 200 millioner malariatilfælde, der resulterede i mere end 400.000 dødsfald. Som nyuddannet arkitekt arbejdede Jakob Knudsen med sundhedsprojekter i Tanzania. I forbindelse med arbejdet møder Jakob Knudsen en tysk læge, der deler Jakobs passion om at bekæmpe malaria. De beslutter sig i fælleskab at udvikle malariafri boliger. Midlet er naturlig ventilation, fremfor at tætne boliger, der vil medføre et ulideligt indeklima. Ved at sænke indendørstemperaturen får man i højere grad folk til at anvende myggenet, så man på denne måde bremser den myggespredte malaria-parasit.


The Magoda Project

For at indhente viden ansatte de to studerende til at kortlægge traditionelle boliger i bl.a. Afrika, Indien, Thailand og Filippinerne. Dette skete ved hjælp af arkitekternes sædvanlige værktøjskasse -gennem opmåling og registrering. Smukke tegninger dannede grundlag for en række 3D-modeller af bygningerne, som blev brugt til simuleringer af temperaturer, der skulle danne en ”baseline”. Ud fra denne testede de designændringer og udviklede en række digitale prototyper for nye malariafri boligtyper. Efterfølgende rejste arkitekt og læge til den lille landsby Magoda for at bygge syv forskellige prototyper af deres koncepthuse, samt renoverede tre eksisterende huse som reference. Efter at have gennemtestet de 10 boliger, samlede man erfaringerne og byggede en sidste bolig, som er resultatet af det lange forløb.


Evidensbaseret tilgang

Gennem et helt år målte holdet boligernes indendørstemperaturer og antallet af myg. Resultaternes viste, at hvor traditionelle afrikanske boliger kun har en indendørstemperatur i komfortzonen ca. 50% af tiden og malaria-renoverede boliger i 20% af tiden, havde de nye boliger en indendørstemperatur, som lå i komfortzonen i ca. 80% af tiden. De nye boligtyper er kun 10-50% dyrere at opføre end traditionelle huse, så det er slet ikke umuligt for almindelige afrikanere at bygge malariafrit. Grundtypen er et smalt længehus på en etage men man har også testet versioner i to etager som giver udsigt og mere frisk luft. Efterfølgende viste det sig, at der er færre malariamyg i første sals højde, måske fordi de flyver tættere på jorden og at denne boligtype havde endnu bedre indeklima end boligerne i én etage.

Magoda Project giver færre malariainfektioner

Resultatet af Magoda Project er boliger, hvor både temperatur og indeklima er markant forbedret. Samtidig har man løst problemer med køkken og latriner, og beboerne har lyst til at sove under myggenet, som drastisk nedsætter antallet af malariainfektioner.

Projektet er blevet internationalt anderkendt og er bl.a. shortlistet til WAN Awards, har vundet en pris ved World Architecture Festival og var en del af den danske udstilling på Arkitekturbiennalen i Venedig i 2016. Projektet fremvises stadig med smukke, hvide papmodeller og flotte grafiske arkitekturfotos på en omrejsende international udstilling. Rundt omkring i verden har journalister nu også fundet det bemærkelsesværdige projekt, som bl.a. er publiceret i Weekendavisen, Financial Times og ArchDaily.


Projekter i Gambia, Filippinerne og Danmark

Udover Magoda-projektet har Ingvartsen Arkitekter malaria-renoveret 400 boliger i Gambia. Tegnestuen er aktuelt i gang med deres tredje projekt på Filippinerne i form af en 18 etagers bygning som huser retail, parkering og boliger. I Danmark bygger de bl.a. en ny administrationsbygning til Statoil, som er opført af container-store, præ-fabrikerede moduler med trækonstruktion. I den anden ende af skalaen er et luksussommerhus, hvor detaljering og materialevalg er i særklasse.


BIM er kommet for at blive

Ingvartsen Arkitekter beskæftiger i dag 7 medarbejdere, som med en naturlig lethed blander de digitale værktøjer, der lettest bringer deres projekter i mål. De anvender således bl.a. Rhino, Grasshopper og ARCHICAD, men benytter stadig også mere traditionelle værktøjer som AutoCAD, Illustrator og Sketchup. Jakob Knudsen forsikrer dog om, at BIM er kommet for at blive hos Ingvartsen, selv om de stadig kun føler, at de kradser i overfalden af metodens muligheder.

Det er efterhånden sjældent at man støder på arkitekter, som kaster sig over at bekæmpe de helt store verdensomspændende problemer med arkitektur som våben. Ligesom det ikke er helt almindeligt at projekter starter med en dybdegående registrering, opføres som fysiske modeller, 3D-simulering, afprøvninger i 1:1 og dokumentation gennem arkitekturfotografi. Alt sammen i øjenhøjde med de kommende beboere og lokalsamfundet. – Det kan helt tage pusten fra én og man kommer til at genoverveje om fugernes mørtelfarve i virkeligheden er så vigtig.