hc.jpg

H.C. RØRDAM

Håndtegninger fra 1915 bliver BIM-model

Det er et stort – men nødvendigt – arbejde, at digitalisere 2D-materiale til BIM, når man starter renoveringsprojekter eller andre typer projekter koblet til eksisterende bygninger. Særligt i disse år, hvor energirenovering bliver mere og mere aktuelt, er det vigtigt at det digitale grundlag er i orden.

Det sparer tid og ressourcer at få leveret et BIM-projekt skabt på baggrund af det 2D-materiale, der er til rådighed ved starten af projektet. Udgangspunktet kan være fra 2D DWG-tegninger, men på gamle bygninger er det oftest håndtegninger af svingende kvalitet, der er det eneste eksisterende tegningsmateriale. Men selv disse indscannede håndtegninger kan sagtens blive til modeller i høj kvalitet.


Digitalisering som service

BIM Equity tilbyder digitalisering som en service. Vi har blandt andet leveret en uhyre detaljeret model af den tidligere politistation på Kildegårdsvej i Hellerup. Arkitekt H.C. Rørdam har benyttet BIM-modellen til skitsering og projektering af ombygningen.

Arbejdet med digitaliseringen var baseret på indscannede håndtegninger fra 1915, indscannede håndtegninger fra ombygningen i 1983 (som kun indeholdt de ombyggede elementer) og fotos taget på af alle de ændringer, der er foretaget siden 1983. Inden modelleringsarbejdet gik i gang, var det nødvendigt at strukturere tegningsmaterialet.


Udvikling af BIM-model

BIM Equity producerede BIM-modellen med hjælp fra tegnestuen Aidea på Filippinerne, der har stor erfaring med BIM. Tegnestuen har cirka 175 ansatte, hvoraf langt hovedparten er arkitekter med store BIM-kompetencer, hvilket gør dem ideelle til digitaliseringsopgaver af denne kaliber.

BIM-modeller af eksisterende bygninger betyder, at arkitekten med det samme kan begynde designprocessen frem for at bruge tid og ressourcer på at strukturere 2D-materialet og modellere en kompleks 3D-model – en proces, der ofte tager flere uger.