BIMet+Danielsen+01.jpg

DANIELSEN

Ny nordisk funktionalisme - og en god nats søvn

I mere end 3 årtier har Danielsen brugt BIM til at virkeliggøre deres visioner om New Nordic Functionalism. Det placerer Danielsen i toppen af BIM-pionererne i de nordiske lande. Gennem de seneste år har Solibri Model Checker sikret deres projektledere en god nattesøvn.

Danielsen blev grundlagt i 1987 af Kasper Danielsen og beskæftiger i dag over 70 tværfaglige medarbejdere, der arbejder fra deres hovedkvarter i København og deres svenske kontor i Stockholm. Danielsen er faktisk er tre virksomheder i én: Danielsen Architecture (1987) skaber funktionalistisk arkitektur, Danielsen Space Planning (2001) rådgiver virksomheder indenfor indretning og design, mens Danielsen Urban Landscape (2015) fokuserer på landskabsarkitektur.


New Nordic Functionalism

Kasper Danielsen, grundlægger og administrerende direktør, forklarer baggrunden for at samle tre virksomheder under Danielsen-brandet:

Arkitektur er mere end bygninger. Vi mener, at god arkitektur er funktionelt og kontekstbaseret design, som omfatter bygninger, indvendige rum og landskaber. Derfor er vi tre virksomheder i Danielsen-familien. Kasper Danielsen anerkender sin virksomheds danske arv i en grad, der afspejler sig i deres unikke tilgang til deres projekter. “Vores arbejde er dybt forankret i den nye nordiske funktionalisme, der abonnerer på tanken om, at arkitekturen er skabt indefra ud.”

En respektfuld, tværfaglig tilgang


Omfattende analytisk arbejde for hvert projekt sammen med respektfulde partnerskaber og samarbejder med entreprenører, brugere og ingeniører er en integreret del af Danielsens tilgang til at skabe bæredygtig og værdiskabende arkitektur. Denne åbne og dialogbaserede tilgang betyder, at hvert projekt gennemføres med mange interessenter — hvilket gør behovet for kvalitetssikring, kollisionskontrol og kommunikation på tværs af forskellige fagområder til et centralt element i ethvert projekt.

Det er en af grundene til, at Danielsen har brugt ARCHICAD siden det første projekt tilbage i 1987, og efterfølgende har indføjet Solibri Model Checker som en naturlig del af deres BIM-workflow.

Nordic by Nature – Myrholm lejlighederne

Det gennemtestede BIM workflow er også implementeret i Myrholm-projektet, der i øjeblikket er under opførelse på Enghave Brygge. Myrholm opføres i et tidligere industriområde og er den seneste tilføjelse til den igangværende udvikling af Københavns havnefront. Danielsen Architectures bidrag til Myrholm består af en klassisk københavner-konstruktion iklædt nye nordiske og lette klæder. Baseret på ideen om New Nordic Functionalism er funktionalitet og bæredygtighed prioriteret højt i projektet.

Kasper Danielsen forklarer, hvordan Myrholm er det perfekte eksempel på New Nordic Functionalism:

“Vi lever og arbejder i Norden, og når vi designer, er vores nordiske rødder altid hos os på et teknisk, sensuelt, teoretisk og filosofisk plan. Planterne vi sår, materialerne vi bygger med og rummene vi skaber er alle sammen grundlæggende nordiske. Selvom vi er inspirerede af verden uden for Norden, er alt hvad vi foretager os udtryk for vores nordiske sindstilstand.”

BIMet+Danielsen+02.jpg

Ny nordisk funktionalisme indebærer også, at en analytisk tilgang til funktionalitet er grundlaget for vores design, fordi brugerne er hovedpersonerne i alle vores designprocesser.

Solibri Model Checker sikrer nattesøvnen

Med over 21.000 kvadratmeter er Myrholm et stort byggeprojekt, der viser nogle af de essentielle karakteristika ved Danielsens nordiske tilgang med dybt dagslys, der trænger ind i den enkelte bolig, simple modernistiske facader konstrueret med lyse og holdbare materialer. Herudover er omgivelserne integreret i bebyggelsen, der hermed får mest muligt ud af den vandnære beliggenhed og sikrer, at beboere og besøgende kan nyde kanalernes og havnenes byliv.

Nadeen El Erkessousi er bygningskonstruktør MAK ved Danielsen og er en del af Myrholm-holdet.

På et stort boligprojekt som Myrholm er det vigtigt at kvalitetssikring og kollisionskontrol er enkelt at gennemføre, så holdet kan undgå ubehagelige overraskelser, når entreprenørerne begynder at arbejde.

Med store komplekse bygninger og med de mange krav, der er til et moderne byggeprojekt, er det vigtigt at have den rigtige teknologi og de rigtige processer for at sikre, at alle parter arbejder i samme retning fra tidspunktet hvor de første 3D-modeller udveksles til entreprenørerne forlader byggepladsen. For at kvalitetssikre projektet anvender Danielsen Solibri Model Checker.

Med de stigende krav til kvalitetssikring og kollisionskontrol er Solibri det indlysende valg. Vi bruger det både internt til at kontrollere vores eget arbejde, såvel som et redskab til at identificere og koordinere vores egne modeller med ingeniørens modeller. Følelsen af at levere en model til vores ingeniører, velvidende at modellen er blevet grundigt kontrolleret, giver mig ro i maven.

Eliminerer problemer og reducerer byggeomkostningerne

Nadeen El Erkessousi påpeger endvidere, at Solibri resulterer i færre problemer, der skal løses ude på byggepladsen, hvilket naturligvis har en positiv indvirkning på bygningens omkostninger.

Når vi tjekker modellerne, opstår der uundgåeligt færre problemer under opførelsen og hermed reducerer vi omkostningerne.

Danielsens brug af ARCHICAD og Solibri er et godt eksempel på, hvordan teknologi kombineret med en funktionel og brugerorienteret tilgang til det byggede miljø giver det bedste resultat.