Et godt BIM workflow er nøglen til succes

Skærmbillede-2016-03-11-kl.-10.17.00.png

Building Supply bringer en klumme af Thomas Graabæk, partner og BIM-rådgiver hos BIM Equity. Graabæk skriver at OpenBIM-tilgangen i kombination med et gennemtænkt BIM-workflow skaber værdi i byggeriet.

3D-projektering og kollisionskontrol er et skridt på vejen, men det er det gode workflow, der får BIM til at give overskud.

For at udnytte det fulde potentiale skal BIM implementeres fra start til slut. Det vil sige, at BIM allerede skal tænkes ind i skitsefasen, benyttes i projekteringen og danne grundlag på byggepladsen samt den fremtidige drift.

Skitseringsprogrammer som Rhino og Grasshopper sikrer rådgiverne maksimal frihed til at designe og formgive, hvor BIM kan føles lidt som en hæmsko for nogle.

Løsningen er at knytte de programmer, der giver det bedste workflow i skitseringen, til BIM-programmet, så man i én og samme arbejdsgang høster fordelene ved automatisk tegningsproduktion, mængder og styklister, uden at man går på kompromis med form eller og glæden ved at benytte de bedste programmer til lige netop det, det de hver især er gode til.

OPENBIM & BIM WORKFLOW

Tankegangen hedder OpenBIM, og skal, ifølge min bedste overbevisning, implementeres i projektet fra begyndelsen. OpenBIM og BIM workflow er den helhedstænkning, der sikrer professionalisering af hele design- og byggeprocessen.

Og set i forhold til gevinsten er BIM ikke særlig dyrt i hverken software, hardware og uddannelse. Derimod er det svært i forhold til omstilling og ændring af vaner. Mange parter i byggebranchen lover mere, end de kan holde, hvilket medfører retssager og dertil hørende store erstatningskrav i disse år, ligesom det lader til bygherrerne er ved at overhale rådgiverne når det kommer til IKT-kompetencer.

Om løsningen er mere uddannelse, bedre programmer, overdragelse af ydelser til BIM-eksperter, inddragelse af bygherre og brugere eller måske noget helt femte, er svært at svare på. Men det er helt sikkert, at BIM bliver omdrejningspunktet for den igangværende og fremtidige professionalisering af byggeriet. River man dele af processen ud af helheden, bliver resultatet dyrere og dårligere. Det er ikke alene BIM, der sikrer værdiskabelsen – det er derimod et godt BIM-workflow.

Du kan også læse klummen på Building Supply.