Bluebeam gør PDF'er intelligente

Bluebeam.jpg

Bluebeam er et fantastisk værktøj til at gøre PDF'er mere anvendelige. Selv i en verden, hvor BIM handler om 3D-modellen og dens egenskaber, er 2D-tegninger stadig en grundlæggende del af byggeriet. Tegninger er let forståelige, lette at håndtere og indeholder en masse informationer, gemt i stregtykkelser, linietyper, skraveringer, farver, tekst, målekæder, revisionsskyer, tegningshoveder og meget mere.

De digitale tegninger er oftest i det åbne PDF-format, som efterhånden kan åbnes i enhver internetbrowser, smartphone, tablet og på tværs af Mac, Windows, Linux, iOS og Android. PDF'er kan dog være "dumme" digitale print i bitmaps eller "kloge", vektorbaserede dokumenter. Bluebeam er programmet, som gør dine PDF'er intelligente.

Første eksempel er, at man kan lægge to tegninger over hinanden fra hver sin PDF, og få Bluebeam til at vise forskellene med rød og grøn farve. Grå er de ting som ikke er ændret. Det kan benyttes på to PDF-dokumenter uanset hvordan de er lavet.

En anden smart ting I Bluebeam er, at man har sine favorit-værktøjer samlet i en palette i programmets venstre side, så de altid er lette at finde. Bluebeam er jo et program med mange funktioner, så det er rart at have de mest brugte værktøjer lige ved hånden.

Næste eksempel er, at man kan indstille tegningens skala, ud fra et kendt mål. På billedet herunder bestemmer jeg skalaen udfra en dørbredde, men det er selvfølgelig mere præcist at vælge et større mål, som f.eks. bygningens længde. Når skalaen er kalibreret, huskes det til kommende opmålinger.

Når tegningen er målfast, kan man tegne områder som tildeles arealer. Arealerne tegnes med på tegningen og hvert areal fremkommer på en liste, hvor man kan navngive de forskellige arealer.

Skærmbillede-2017-06-23-kl.-09.07.37-137.png

Når listen er komplet kan den omdannes til et skema, der vedlægges tegningerne og på den måde udbygger PDF-dokumentet. Alle arealerne kan lægges sammen eller måske tildeles et materiale, som måske endda har en kvadratmeterpris. Priserne kan igen lægges sammen til et endeligt resultat af prisen på alle arealer. På denne måde bliver Bluebeam et simpelt program til kalkulation!

En anden oplagt funktion i Bluebeam, er det som på godt dansk hedder "redlining" eller "mark-ups". Det er nemt at markere et område, f.eks. med en fejl, fundes ved granskning af tegningsmaterialet. Markeringen kan være en sky med en tekst-note. Ligesom med areal-kalkulation, kan markeringerne opstilles som en liste til brug for dem som skal til at rette alle fejlene. – Nemt og smart!

Sidste smarte funktion, jeg vil nævne i dette blogindlæg, er at Bluebeam har en indbygget online samarbejds-platform, kaldet Bluebeam Studio. Den gør det muligt at dele dokumenter, som f.eks. PDF-tegninger, som andre samarbejdspartnere skal arbejde på sammen med én. Når dokumentet deles er den tilgængelig for samarbejdspartnere, selv om de kun har den gratis Bluebeam Viewer. Man kan så være flere parter, som samtidig tegner, måler og redigerer samme PDF, hvilket gør det til en leg at kvalitetssikre tegninger! Se en kort præsentation af Bluebeam Studio i videoen herunder.

Der er masser af andre funktion i Bluebeam, som er værd at nævne. Programmet er tilmed billigt i forhold til f.eks. Adobe Acrobat Pro, som jo fokuserer på grafiske funktioner, mens Bluebeam fokuserer på funktioner til byggebranchen. Benytter man Revit giver Bluebeam en masse fordele ved udgivelse af mange PDF'er samtidig og benytter man ARCHICAD er der netop lanceret en "BLuebeam Connection", der omdanner markeringer i PDF'er til "issues" i ASRCHICADs indbyggede Markup-værktøj.

Læs mere om Bluebeam hér og download gerne den gratis test-version...