BIMcloud-teknik...

bimcloud-slider-2018-2.png

BIMcloud er den server-løsning, som gør det muligt at samarbejde "live" mellem flere ARCHICAD- og BIMx-brugere på samme projekt, uanset om de er i samme virksomhed, på samme netværk, har fiber-opkobling eller forbinder over en mobiltelefon på byggepladsen. BIMcloud er en "private cloud", så der er 100% styr på hvor ens data ligger og hvem der kan kigge med. Det er et system med 3 parallelle backupløsninger, som sikrer at dine data er gemt uanset om din bærbare pludselig løber tør for strøm eller om virksomhedens server går i spontan brand. Det er i BIMcloud projekter administreres i mapper og undermapper, og hvor medarbejdere opdeles i grupper efter deres rettigheder. Det er BIMcloud der gør det muligt at sende beskeder koblet til BIM-objekter direkte fra ARCHICAD på traditionel computer eller fra BIMx på en telefon eller tablet. – Faktisk kan man lave markup på tegninger med en pen på en iPad eller sende billeder fra byggepladsen direkte ind til en kollega på det specifikke BIM-projekt via BIMx på en smartphone!

BIMcloud findes i to versioner: BIMcloud Basic (tidligere kaldet BIM Server) er gratis med begrænset funktionalitet, og BIMcloud kræver en betalt licens, men giver flere muligheder. Begge dele er server-software som kan installeres på virksomhedens interne servere (Mac eller Windows) eller på hostede cloud-servere hos f.eks. Amazon AWS, Microsoft Azure, Google Cloud Platform, Rack Space eller et lokalt hosting center. Det betyder, at du selv kan bestemme, hvor dine data ligger, hvilket er vigtigt for bl.a. offentlige lufthavns-, hospitals- og infrastruktur-projekter, som f.eks. ikke må deles udenfor EU. Der er INGEN underlige betingelser som skal accepteres, om at dine tegninger og projektet ejes af andre virksomheder end din! Lægges BIMcloud på en virtuel server, vil man kunne skalere antal processorer, mængden af RAM og lagerplads uden at brugerne behøver at logge ud af projektet, men i stedet kan arbejde videre uden at lægge mærke til noget. Man kan lægge virksomhedens projekter på forskellige fysiske servere, mens brugerne kun ser deres projekter ét sted.

Når brugerne sender data til og fra ARCHICAD, er det alene delta-data der sendes, hvilket betyder, at flyttes en væg i BIM-programmet, er det ikke alle vægens data som sendes, men alene vægens ID og koordinaterne den skal flyttes med. Det gør systemet langt hurtigere og mere robust en andre BIM-cloud-løsninger. Med proxy-servere kan man sikre, at samme data kun sendes til hvert kontor én gang og de resterende brugere kan hente data fra en mindre server på deres lokale netværk. Dette gør også systemet hurtigere og billigere, hvis man betaler for netværkstrafikken hos sin udbyder. Har man en hurtig forbindelse til BIMcloud reserveres de dele af projektet man arbejder med automatisk, men har man meget store projekter eller forbinder til BIMcloud over en langsom forbindelse, kan man manuelt reservere det man skal bruge.

– Ændringer sendes og modtages manuelt, når man selv vælger det.Brugerne kan administreres med LDAP eller Active Directory, så nye medarbejdere automatisk tilføjes BIMcloud, samtidig med de tildeles adgang til filserver, email og kalendersystem. Endnu vigtigere betyder dette, at medarbejderne også automatisk mister deres adgang, når deres medarbejderkonto til filserver, email og kalender lukkes. Adgangen er ikke koblet til deres personlige GRAPHISOFT ID eller andet, som kan gøre det besværligt at fjerne medarbejdere ved jobskifte.

Med BIMcloud er man ikke afhængig af at have samme version af server-softwaren som BIM-programmet, men kan koble på fra f.eks. ARCHICAD 20, 21 og 22 på sammen tid. Hvert projekt kræver samme version af ARCHICAD, for at sikre at nye funktioner i softwaren altid er understøttet.

Licenserne til den fulde version af BIMcloud er flydende, så man får mest muligt for pengene. Det er samme licenspulje, som benyttes af ARCHICAD-brugere og de mobile brugere af BIMx. Med BIMx kan man tilgå 2D-tegninger, 3D-model, mængder, styklister og information i modellen. Man modtager automatisk opdateringer via push-teknologi, hver gang en ny BIMx opdatering publiceres fra ARCHICAD. Med BIMx kan man tilgå projektet fra en internet-browser, med BIMx-programmet til Mac og Windows os så allerbedst fra smartphones og tablets med Android eller iOS, hvor man også kan sende og modtage beskeder til og fra ARCHICAD-brugerne direkte over BIMcloud. Åbner man BIMx-projektet på en smartphone, kan man med en "Google Cardboard"-brille af pap gå igennem projektet som Virtual Reality, hvilket skaber en enorm værdi for næsten ingen penge.

Hér ses et eksempel på BIMx på en iPad, som vi har lavet for Velux. Videoen viser hvordan 2D-tegninger og 3D-model er koblet, men også hvordan der linkes til hjemmesider og tegningsmateriale fra andre programmer, som f.eks. Velux Daylight Visualizer:

GRAPHISOFT har udgivet en lille serie af videoer, der viser eksempler på hvordan BIMcloud kan bruges, opsættes og administreres. Flere af dem er næsten tutorials og meget tekniske – men det må altså gerne blive lidt teknisk, når man taler om cloud-løsninger til BIM ;-)

Se videoerne hér: