2 dage med ARCHICAD

DSC00031.jpg

BIM Equity har i slutningen af august afholdt to seminarer om ARCHICAD 20 på vores kontor i København og hos Constructa Arkitekter og Ingeniører i Silkeborg.

Der er sket en masse med ARCHICAD i forbindelse med introduktionen af ARCHICAD 20, og samtidig er økosystemet omkring ARCHICAD og OpenBIM blevet styrket. - Så det er rigeligt at tale om til en hel dags seminar.

Som start på dagen - mens alle var helt friske - tog vi hul på en workshop omkring algoritmisk design og visuel scripting med Rhino, Grasshopper og ARCHICAD. De tre programmer er med ARCHICAD 20 helt integrerede. ARCHICAD kan åbne og gemme Rhino's filer direkte, og fordi ARCHICAD forstår NURBS, kan man løbende i ARCHICAD ændre segmenteringen, alt efter hvor jævn og deltaljeret man ønsker de krumme overflader skal fremstå, i forhold til hvor tung man vil lade modellen blive. Det betyder, at man kan lade en dobbeltkrum tagflade fremstå lidt grov, så længe man laver ændringer i projektet og skifte til en helt glat overflade, til tegninger, visualisering og eksport til medrådgivere.

IMG_6657.jpg

Samtidig har GRAPHISOFT udviklet en "live connection" mellem Grasshopper og ARCHICAD, som giver adgang til et velkendt workflow mellem to af arkitekternes foretrukne værktøjer til algoritmisk design og BIM. Det er fascinerende at se ARCHICADs digitale bygningsdele ("Elements") med vægge, vinduer, døre, etc. inde i Grasshopper og alle objekternes egenskaber og overflader kan styres af Grasshopper, så det kan aflæses i ARCHICAD med det samme. Det betyder, at man kan automatisere en række opgaver, både i forhold til geometri og formgivning, men også i forhold til styring af bygningsdeles opbygning og egenskaber.

Vi havde besøg af Katalin Borszeki fra GRAPHISOFT i Ungarn, som er implementeringsspecialist og ekspert i Rhino og Grasshopper. Ved at vise eksempler på hvordan man programmerer Grasshopper visuelt, så den kan udføre komplekse modelleringsopgaver, blev det tydeligt at det kræver tilvænning at arbejde med en så avanceret teknologi på tværs af 3 programmer. Der er mange imponerende muligheder, men det kræver også en vis teknisk snilde!Som en sidebemærkning er Rhino og Grasshopper også kommet til Mac for nyligt og GRAPHISOFT forventer at deres add-on til Grashopper kommer i slutningen af september 2016.

DSC00024.jpg

Selv om algoritmisk design vælter frem på tegnestuer i hele verden og er det nye sort i BIM-verdenen, så er det langt fra alle virksomheder og projekter som kan drage fordel af denne arbejdsmetode. Heldigvis er der også nyheder i ARCHICAD for os andre :-)

Bram Andersen fra BIM Equity viste eksempler på alle de nye funktioner i ARCHICAD 20 og den helt nye brugerflade, som bl.a. ændrer måden man arbejder med "Favorites" på. Generelt er en hel del af ændringeren i ARCHICAD omkring informationsstyring og data-mining, som bliver en stadig større del af BIM. Når BIM bliver brugt til udførelse og drift, er informationerne vigtigere end geometri og grafik. Det er hér en stor del af værdien i BIM gemmer sig. ARCHICAD kan nu styre informationerne bedre og også visualisere dem i 2D-tegninger og 3D-model.

DSC00031.jpg

Med introduktionen af IFC4 i ARCHICAD bliver det også muligt at gemme geometri med visualisering af informationer, men vigtigere byder IFC4 på en meget mere tydelig udveksling mellem rådgiverne. Der er to prekonfigurerede indstillinger i ARCHICAD for eksport af en model til at referere sammen med de andre fag-modeller og en anden model til at udveksle med medrådgivere, der vil redigere modellen i det videre forløb. I takt med at flere BIM-programmer vil understøtte IFC4, vil udvekslingen bliver mere simpel.

Som afslutning blev de nye funktioner i BIMx fremvist, hvor man nu let kan tage mål i 2D-tegninger og 3D-model – både længdemål og arealer. Det betyder, at BIMx bliver stærkere på byggepladsen, hvor vi ser store virksomheder benytte BIMx på iPads som svaret på en "digital byggeplads". Kobler man BIMx med BIMcloud, kan man kommentere og lave "markups" i BIMx, som lander direkte i ARCHICAD hos kollegerne på kontoret. Det gør det let at sikre en hurtig rettelse af projektmaterialet, når man opdager fejl på byggepladsen.

For det hele ikke skal drukne i nye funktioner og produktpræsentationer, havde vi i København besøg af Martin Bank fra Kompleet, der er en design/built-virksomhed, som laver retail-projekter med 100% BIM. Martin viste hvordan de selv modellerer deres objekter og møbler og lægger stor vægt på at lave high-end visualiseringer direkte i ARCHICAD. Det sparer meget tid, når man skal præsentere rettelser i projektmaterialet, som altid sker i sidste øjeblik. Med butiks-projekter har designerne kun ganske få dage til hver butik, så hele workflowet skal være så effektivt som muligt, for at det kan lade sig gøre.

I Silkeborg fortalte Christian Aagaard Nielsen og  Preben Nørgaard fra Constructa Arkitekter og Ingeniører, hvordan de benytter ARCHICAD fra første skitse til aflevering af hovedprojekt, for både deres arkitekter, men ofte også for deres ingeniører. På en integreret tegnestue, er det en stor hjælp, at have al viden i én fil, når projektet skifter hænder. Et af projekterne som blev vist var med en ekstern arkitekt-tegnestue, hvor samarbejdet foregik ved at arbejde i samme model med BIM Server. Dette giver et tættere samarbejde, når man løbende kan se hinandens ændringer, end hvis man udveksler alle ændringer hver 14. dag. 

BIM er jo Bygnings Informations Modeller, og det er ikke altid let for landskabsarkitekter at skitsere og projektere, i programmer som er tænkt til et andet formål. Man kan sagtens lave landskabsprojekter i ARCHICAD, men især kotering vil man være nødt til at først modellere i 3D, for senere at kunne afsætte koterne i plan og snit. De fleste landskabsarkitekter er vandt til at kotere i 2D-tegninger – måske med LAND4 som plugin til AutoCAD – hvilket man nu også kommer til at kunne med ARCHICAD.

DSC00039.jpg
DSC00045.jpg

Søren Ross fra Land Software viste - for første gang nogensinde - det helt nyudviklede add-on af LAND4 til ARCHICAD, som kommer til at hedde ... LAND4ARCHICAD. Det er en række simple koteringsværktøjer, som fungerer dynamisk i 2D og som efterfølgende kan generere en 3D-terræn. - Man vender altså hele workflowet på hovedet, så det passer til den fremgangsmåde, som landskabsarkitekterne foretrækker. LAND4ARCHICAD bliver formentlig allerede udgivet i 4. kvartal 2016, og til en overkommelig pris. En ef deltagerne på seminaret udbrød, "man skal jo kun spare et par timer hver måned, før prisen er tjent ind!" - Det er en knivskarp analyse ;-)

Dagen sluttede med en præsentation fra BIMeye om hvordan en database med BIM-informationer kan blive centrum for arbejdet på store projekter, som f.eks. hospitaler og laboratorier. BIMeye suger informationerne ud af BIM fra bl.a. Revit, Tekla og ARCHICAD og lader brugerne administrere data, rette informationer og tillægge ny viden til projektet, som senere kan udskrives i skemaer, eksporteres som Excel eller synkroniseres tilbage i BIM-programmerne.

DSC00113.jpg
DSC00122.jpg

LINK Arkitketur har f.eks. kunne bemande disse tunge opgaver med 1/4 af den forventede bemanding, fordi man let kan søge og filtrere i rumskemaer og dernæst kopiere de relevante data til de relevante rum. I Danmark er C.F. Møller og Cubo nogle af de mest dedikerede brugere, som ser BIMeye som et nyt "informations-hub" på deres projekter. - Og det er også mellemstore projekter med ned til et par tusinde kvm., at man kan se fordelene ved at styre BIM-informationerne med BIMeye.

Det har været spændende at få en introduktion til hvor BIM bevæger sig hen i fremtiden, men også at høre fra deltagerne hvordan de arbejder med BIM lige nu. Nogle tegnestuer er allerede i gang med både algoritmisk design og avanceret styring af BIM-data, mens mange andre stiller sig godt tilfreds med de eksisterende muligheder i ARCHICAD eller Revit. - BIM har jo været en metode, der har givet mening i lang tid, og man behøver ikke at være med helt fremme for at høste værdien af BIM.

DSC00124.jpg