BIMeqt+Twinmotion+02.jpg

ARKITEKTEN SKABER LIV MED TWINMOTION

Det er nærmest som en trylledrik

Siden 2015 har Jens Peter Ramsager været indehaver af enmands-tegnestuen ”Arkitekten”, der primært beskæftiger sig med skitsering og formidling. Ved at udnytte potentialerne i digitale værktøjer som ARCHICAD, BIMx, Sketchup og TwinMotion, er det muligt for ”Arkitekten” at levere komplette løsninger uden at have en stor bemanding.

TwinMotion får byrum og landskab til at leve

Jens Peter Ramsager har gennem mange år produceret 3D-visualiseringer af bygninger og indretningsløsninger, men indtil nu har det været vanskeligt at opnå et tilfredsstillende resultat når byrum, landskaber og rummet mellem bygningerne skal vises på en levende facon, der yder projekterne retfærdighed.

Jeg har længe bakset med, at illustrationer af bygninger var langt lettere at levendegøre end landskabet og livet omkring bygningerne. Bylivet opstår ikke blot ved, at man tilføjer et træ og en person i renderingen.

Derfor har Jens Peter Ramsager kastet sig over at arbejde med real time visualisering i TwinMotion, når han skal visualisere eksteriørs, mens han stadigvæk producerer den visuelle fremstilling af interiørs direkte i BIM-programmet.


Fotorealistiske og dynamiske gengivelser

Udgangspunktet i TwinMotion er, at man importerer bygninger og eventuelt terræn fra et BIM- eller 3D-program som f.eks. Sketchup, Cinema 4D eller 3D-MAX. I TwinMotion tilføjer man græs, buske, træer, klippestykker og anden ”garniture”, som nærmest males på i store områder. Derefter tilføjer man mennesker, cyklister, biler og fugle, samt vind og sol. Alle disse elementer er dynamiske, og man kan løbende skifte årstid eller tidspunkt på døgnet, hvilket medfører, at omgivelserne tilpasser sig.

Skifter man til aften, kommer der lys i huse og biler, og skifter man fra sommer til vinter forsvinder bladene på træerne og sneen begynder at dale ned fra himlen.

BIMeqt+Twinmotion+06.jpg

En trylledrik for mindre rådgivere

Jens Peter Ramsager bruger TwinMotion til still-billeder, der gør det muligt at producere mange illustrationer i en arbejdsgang, da man automatisk kan skifte udtryk og point of view.

Det første rigtige projekt var lidt af en udfordring: Jens Peter Ramsager ville bevise over for bygherren på et stort boligområde, Højbjerg Vænge, hvor stor en opgave kan man lave i TwinMotion. Højbjerg Vænge har et samlet areal på omkring 43.000 m2 fordelt på ca. 525 boliger. Hver bygning i området er forskellig, og Jens Peter Ramsager måtte rense modellen for at programmet kunne håndtere så meget data.

“Det, jeg sætter utrolig højt ved TwinMotion er effektiviteten. Man sparer rigtig meget tid og får et resultat man direkte kan anvende.”

For ”Arkitekten” er TwinMotion blevet et rigtig godt supplement til traditionelle BIM-programmer, der dog ikke kan undværes. Men netop kombinationen af BIM-programmer og TwinMotion betyder, at man pludselig også kan visualisere og yde omgivelserne retfærdighed på et niveau, der i høj grad gør projekterne ”spiselige” for borgere, brugere og bygherre.

BIM er en af de metoder, der som trylledrikken i den lille Galler-landsby vi alle kender så godt, giver de mindre rådgivere fornyede muskler og styrke – med TwinMotion som et skud ekstra steorider. At programmet også er brugbart for større virksomheder, gør det bestemt ikke TwinMotion mindre interessant…